fbpx

Ilorannan yrittäjä Samu Lescelius uskoo tietävänsä, mitä kiireiset ihmiset nykyisin kaipaavat. Hauholainen yrittäjä loi palvelun heille, jotka pitävät väsymystä jo normaalina olotilana.

Hauholla toimivan matkailuyritys Iloranta Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Samu Lescelius uskoo kehittäneensä palvelun, joka tulee lyömään läpi lähitulevaisuudessa. Vuodesta 2013 sukunsa vanhaa matkailuyritystä luotsannut ja pitkään liikunta- ja hyvinvointialalla toiminut Lescelius on lanseerannut Ilorantaan palautumisvalmennuksen. Hän on myös kouluttautunut palautumisvalmentajaksi. Lescelius uskoo, että stressilomalle hakeutuvia asiakkaita tulee riittämään.

Lescelius: Hektinen arki ja ruutuaika kuormittavat – Väsymystä ei saa normalisoida

Nykyisin arki on hyvin hektistä ja kuormittavaa. Viettämällä aikaa kännyköiden ja muiden ruutujen parissa kuormitamme sitä vielä itse lisää. Sympaattinen hermosto on kierroksilla, eikä parasympaattinen hermostomme pysty aktivoitumaan, hän sanoo. Tahdosta riippumaton hermosto jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon, joista ensimmäinen ohjaa kehoa toimintaa vaativissa tilanteissa. Se esimerkiksi nostaa verenpainetta ja sykettä. Parasympaattinen hermosto toimii päinvastoin rauhoittaen ja palauttaen kehoa. Usein kuormittunutta ja väsynyttä oloa pidetään pakollisena pahana, joka kuuluu nykyiseen maailmanmenoon.

Kun elimistö käy kierroksilla, unen laatu kärsii tai ihminen kärsii unettomuudesta. Elimistö ei ehdi palautua. Ihmiset väsyvät ja unohtelevat asioita. - He tottuvat väsymyksen tunteeseen ja lopulta he kuvittelevat, että väsymys tai asioiden unohtelu on normaalia. Aivoissa ei silloin riitä kapasiteetti, eivätkä ne jaksa enää tallentaa asioita. Lescelius korostaa, että ihmisten pitäisi tarkemmin kuunnella, mitä oma elimistö yrittää kertoa. Se nimittäin kertoo, kun kaikki ei ole hyvin. - Emme vain halua nähdä niitä merkkejä, emmekä varsinkaan myöntää itsellemme, ettemme ole kestäneet kaikkea kuormaa. Mutta ei se ole sinun vikasi, jos väsyt, Lescelius painottaa.

Kaupunkilaisille luonnon hiljaisuus, rauha ja pimeys on nykyisin elämys. Kuva: Pekka Rautiainen.
Kaupunkilaisille luonnon hiljaisuus, rauha ja pimeys on nykyisin elämys. Kuva: Pekka Rautiainen.

Palautumisvalmennuksessa käydään läpi elämää kuormittavia stressitekijöitä, elimistön merkkejä ja harjoitellaan palautumista. Toisin sanoen muistutetaan normaaleista asioista ja toimintatavoista, joihin ylikuormittuneet ihmiset eivät enää osaa kiinnittää riittävästi huomiota.

– Ei tämä mitään ydinfysiikkaa ole. Esimerkiksi hengitys on helpoin tapa auttaa parasympaattista hermostoa, Lescelius sanoo. Millainen toivo näillä ylikuormittuneilla ihmisillä sitten on? – Aina on toivoa. Elimistö on erittäin fiksu koneisto ja se ottaa kiitollisuudella vastaan kaiken levon. Viikonlopun aikana ei kenenkään ongelmia tietenkään ratkaista, mutta osallistujille neuvotaan, miten heidän pitäisi muuttaa omaan arkeaan vähentääkseen kuormitusta.

Liikunta on Samu Lesceliuksen mukaan tärkeä osa hyvinvointia. Huonolla säällä voi aina liikkua sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen.
Liikunta on Samu Lesceliuksen mukaan tärkeä osa hyvinvointia. Huonolla säällä voi aina liikkua sisällä. Kuva: Pekka Rautiainen.

Hiljaisuus ja pimeys vetävät asiakkaita maaseudulle

Lescelius siis luottaa siihen, että palautumislomille on kysyntää. - Siitä olen satavarma. Niiden tarve on jo olemassa. Lesceliuksen näkemystä tukee se, millaiset palvelut asiakkaita hänen maaseutumainen matkailuyrityksensä on tähän mennessä kiinnostanut. Sekä ulkomaiset että suomalaiset vieraat ovat nimittäin tykästyneet esimerkiksi pimeyteen ja hiljaisuuteen liittyviin hetkiin. - Ääni on yksi stressaavista asioista. Valtaosa suomalaisistakin asuu kaupungeissa, joissa on koko ajan valoa ja ääntä.

Lecseliuksen mukaan nykyisin monelle suomalaisellekin hiljaisuus tarkoittaa rentoutumista ja pimeys on eksoottinen kokemus. Myös tähtitaivaan näkeminen taivaalla on monelle kaupunkilaiselle kokemus. - Istumme riihen pimeässä huoneessa ja testaamme hämäränäköä sekä silmien tottumista pimeään. Teemme myös retken pimeään metsään, Lescelius kertoo. Erityisesti pääkaupunkiseudulta tulevien leirikoululaisille pimeys- ja hiljaisuushetket ovat olleet mieluisia samoin kuin perinteinen ”kotiruoka”.

Lesceliuksen luotsaama Iloranta työllistää yhdeksän vakituista työntekijää. Kesällä yritys palkkaa kesätyöntekijöitä. Kuva: Pekka Rautiainen.
Lesceliuksen luotsaama Iloranta työllistää yhdeksän vakituista työntekijää. Kesällä yritys palkkaa kesätyöntekijöitä. Kuva: Pekka Rautiainen.

Lescelius korostaa myös yrittäjän hyvinvointia

Yrityksen toimintaan ja arvoihin kuuluvat myös kestävä kehitys, liikunta, maaseudun luonto sekä turvallisuus, joiden arvostus on Lesceliuksen mukaan lisääntynyt viime vuosina. Ilorannan ulkomaiset vieraat tulevat pääosin Aasiasta, kuten Intiasta, Japanista ja Etelä-Koreasta.Virityksiä on myös Kiinan suuntaan. Ei siis ihme, että esimerkiksi turvallisuusnäkökulma kuuluu Lesceliuksen listaamiin arvoihin.

Lescelius korostaa myös omaa jaksamistaan yrittäjänä: Yrityksen visio ja arvot ovat myös oman hyvinvoinnin kulmakivet. ”Yrittäjyyden parhaita puolia on se, että voit itse asettaa visiosi ja määrittää arvosi. Se ruokkii omaa jaksamista. Jos työpaikassa omat arvot eivät kohtaa, emme jaksa tehdä sellaista työtä loputtomiin ja se syö omaa hyvinvointia”.

Artikkeli on julkaistu Hämeen Sanomissa 2.4.2024
Toimittaja: Kati Laitinen
Artikkelin kuvat: Pekka Rautiainen