Kapinaretki Suomen sisällissodan maisemissa

Retki perustuu linja-autossa kuultaviin selostuksiin taisteluiden kulusta sekä muistelmiin ja kirjallisuusnäytteisiin. Matkalla tutustutaan muistomerkkeihin ja taistelupaikkoihin. Seuraamme punaisten pakoa kohti itää, Hauholta aina Hennalan vankileirille saakka.

Retken ensimmäinen päivänä tutustumme huhtikuun lopun ratkaisutaisteluihin

Huhtikuun lopussa Laitikkalassa ja Hauholla käytiin kiivaita taisteluja itään matkalla olleiden punaisten ja rintamalinjaansa puolustaneiden valkoisten kesken. Hyökkäämme Hauhon kirkonkylään valkoisten ja saksalaisten matkassa. Muutamissa kohteissa jalkaudumme muistomerkeille ja taistelupaikoille. Pisimmillään kävelyä on muutama sata metriä peltotiellä.
Lounas nautitaan Hovinkartanossa, vanhassa väentuvassa. Tarjolla on luusoppaa peltilautasilta nautittuna – kapinanajan hengessä. Jälkiruokana on kahveeta ja korppuja.
Iltapäiväkahvit juodaan Hovinkartanon torpassa, Soittilassa Mustilan kylässä, lähellä Valkeakosken naiskomppanian toverihautaa.

Iltapäivän lopulla majoitumme Rukkoilan kylässä valkoisten Collianderin pataljoonan majoitusmaisemissa Ilorannassa. Pataljoonan esikunta on naapurissa Räväsmäen talossa.
Nautimme päivällistä ja karistamme taisteluiden pölyt Iso-Roineen rannalla, savusaunan leppeissä löylyissä.

Retken toisena päivänä matkaamme pakenevien punaisten mukana Tuulos - Lammi - Koski HL - Hollola - Lahti

Hyvin nukutun yön ja maittavan aamiaisen jälkeen jatkamme matkaa vetäytyvien punaisten matkassa itään, kohti Lahtea. Punaiset vetäytyvät Syrjäntaan taistelun jälkeen 29.4.1918 Ylistä Viipurintietä kohti Lahtea. Ne sivuuttivat Lammin kirkonkylän kulkien Tanttilan, Kilparistin ja Jahkolan kautta Koskelle. Lammin Kirkonkylän 27.4. vallanneet saksalaiset vetäytyvät tämän joukon tieltä takaisin Turenkiin. Ylistä Viipurintietä aikaisemmin itää kohti vetäytyneet noin 10.000 punaista olivat pääosin jo poistuneet Koskelta. Syrjäntaan kylästä vetäytynyt 4.000-10.000 punaisen joukko saapuu Huljalan kylään illalla 29.4. Hollolassa on tien varren taloihin ja niiden pelloille majoittuneena runsaasti punaisia. Saksalainen osasto Halling saapuu Riihimäeltä Järvelään 30.4. ja lähtee etenemään kahteen osaan jaettuna pohjoiseen kohti Huljalaa ja Sairakkalaa. Huljalan, Tenhelän, Toivolan ja Sairakkalan kylien alueilla käydään saksalaisten ja punaisten välillä ankarat taistelut 1.-2.5. Valkoiseen armeijaan kuuluva Hans Kalmin pataljoona saapuu pohjoisesta Asikkalasta Hollolan Uskilan ja Hatsinan kyliin ja Hollolan kirkonkylään 30.4. Valkoisia joukkoja saapuu pohjoisesta myös Putulan ja Etolan kautta Koskelle sekä 2.5. lännestä Lammin suunnasta. Punaiset antautuvat saksalaisille pääosin Hollolan Vesalassa, mutta osa vetäytyy hajanaisina ryhminä Kosken ja Hollolan pohjoisosiin. Suurin osa vangeista päätyy Fellmannin pellolla sijaitsevalle väliaikaiselle vankileirille.
Lounas syödään Vanhalla Kunnantuvalla Hollolan kirkolla ja iltapäivällä juodaan kahvit.

Ilmoittautumiset ja lisätietoa

Retken hinta 190 €/hlö. Sisältää: majoituksen 2 hh, ohjelman mukaiset ruokailut ja kahvit sekä savusaunan Iso-Roineen rannalla. Lisämaksusta 1 hh sekä mahdollisuus majoittua Ilorantaan jo perjantaina 20.4.
Lähtö Hauhon linja-autoasemalta la 21.4 klo 9. Paluu Hauholle su 22.4. klo 18.
Retki toteutetaan Hauhon Liikenteen isolla turistibussilla, jossa on WC, ilmastointi ja turvavyö joka istuimella.

Ilmoittautumiset retkelle 25.3.2018 mennessä: info@hauho-seura.fi tai puh. 040 589 3313.

Back to Top